Mi az aromaterápia

 aromakép 2.

Az aromaterápia egy olyan holisztikus gyógymód, amely illóolajok, növényi olajok segítségével helyreállítja a test és lélek egyensúlyát. Immunerősítő, stressz oldó, önálló gyógymód, komplementer gyógymód, amely támogatja a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Az aromaterápia egy teljesen természetes módszer, amely a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, és segít megtanulni, hogy felelősséggel tartozunk egészségünkért.

A hagyományos orvoslás a betegeket a tünetek megszüntetésével próbálja kezelni, amihez gyakran meglehetősen erőteljes hatású szintetikus gyógyszereket használ.

Az aromaterápia által alkalmazott holisztikus megközelítés az egész embert: a testet, a lelket és a szellemet együtt kezeli. Az aromaterápia szerint a betegség tünetei a kiegyensúlyozatlan energiákat jelölik, és az illóolajokkal való kezelés a test öngyógyító folyamataival összhangban történik.

Tehát a holisztikus megközelítés nem csupán megszüntetni kívánja a panaszokat, hanem megkísérli felfedezni a mögöttük rejlő okokat is. A terapeuták mindenek előtt igyekeznek teljes képet alkotni az egyes esetekről, részletekbe menően feltárják az ember életmódját, étkezési szokásait, kórtörténetét és általános egészségi állapotát. A hangsúlyt az immunrendszer erősítésére, valamint a probléma gyökerének felderítésére helyezik.

A kezelések alatt alkalmazott illóolajok és azok oldására használt növényi olajok mind a természet értékes ajándékai, amelyek harmonizálnak az emberi testtel, így szinte kizárt, hogy káros reakciót váltsanak ki.

Napjainkra az aromaterápiának két irányzata alakult ki. Az Angol és a Francia aromaterápia.

Az Angol irányzat óvatosan alkalmazza az illóolajokat pár cseppel dolgozik kb. 25 cseppet ad 100 ml bázisolajhoz. Tisztán soha, minden esetben higított formában , főként masszázzsal , fürdővel köti össze ez az úgynevezett wellness irányzat. Fontosnak tartja, hogy jó illata legyen.

A Francia vonal ennél sokkal magasabb koncentrációban, akár higítatlan formában is kezel az illóolajokkal. A keverékeket úgy szabja meg, hogy akár 90%-t is képezheti. Kizárólag bevizsgált, tiszta illóolajat alkalmaz, külföldön akár belső használatra is. A masszázs nem jelenti a terápia részét.         Ennél az irányzatnál fontos hangsúlyt kap az illóolajok kémiája, éppen ezért aromatológiának is nevezik.