Az illóolajok kinyerése

 

olajok 3.

A különböző olajokat különböző eljárásokkal állítják elő. Hogy adott esetben melyik a legalkalmasabb módszer az a növényi alapanyagok fajtájától függ. Az aromaterápiában használt illóolajok 90%-át lepárlással állítják elő.

Hidegen sajtolás: ezt az eljárást szigorúan a citrus féléknél alkalmazzák, és nem is illóolajat, inkább eszenciát eredményez. A gyümölcsöt átgörgetik egy nagy hámozón, eltávolítják és átszurkálják a héját, az egész gyümölcsöt összepréselik, majd centrifugálással különválasztják az úszó olajat és a juicet.

Enfleurage: Kiváló minőséget eredményez olyan érzékeny virágok esetében , mint viola, rózsa vagy a jázmin. Az eljárás során a virágokat egy növényi olajjal telt hálóra teszik. Amint az olaj magába szívta a szirmok esszenciáját, újakra cserélik őket. Ezt addig ismétlik, ameddig az olaj már nem tud több esszenciát felvenni. Ez heteken át tarthat, jázmin esetében ez 3 hét. Az így nyert illatos zsírt Pomádénak nevezzük. A pomádéól ezt követően alkoholos higítással, majd az alkohol elpárologtatásával nyerik ki az illóolajat. Ez egy nagyon költséges és munkaigényes eljárás.

Perfume

Oldószeres kivonás: olyan növényeknél alkalmazzák, amelyeknek illóolajait komolyan károsítaná a lepárlás. Ez akkor áll fenn, ha a növényi rész nem melegíthető pl: jázmin, alacsony olajkoncentrációjú, mint a rózsa, vagy gyantás anyagot tartalmaz mint a benzoe. az ily módon kinyert illóolajok mellett viaszt és növényi festékanyagot is tartalmazhat.A növényi maradványokat többször átmossák az oldószerrel ami aceton, benzol, vagy hexan. Az így keletkező oldatot Extraktumnak vagy konglomerátumnak is nevezzük. Ezt követően enyhe melegítéssel elpárologtatják az oldószert. A végterméket pedig Abszolút olaj.

Szuperkritikus CO2-extrakció: viszonylag új eljárás, ami egy teljesen zárt kamrában játszódik le. Nagyon nagy nyomású széndioxiddal vonják ki az illóolajokat a megfelelő növényi anyagokból. Számos előnnyel jár ez a módszer, mivel az illóolajat nem éri hő hatás, a kioldás szinte azonnal végbemegy, s mivel az oldószer semleges, így nem lép kémiai reakcióba az illatanyagokkal. Mivel zárt térben történik a legillékonyabb és legsérülékenyebb illatfrakciók is összegyűjthetők.

Lepárlás: évszázadok óta ismert eljárás, amelyet hagyományosan mesteremberek végeztek. A lepárlás során addig hevítjük a vizet, amíg gőz halmazállapotúvá nem válik. Az így kapott gőzt átvezetjük a növényi anyagokon, hogy felvehesse esszenciáit, és a vízgőzzel együtt a kondenzerbe kerülnek, ott lecsapódnak, különválnak és összegyűlnek a szedőbe. Így kapjuk meg az illóolajat és az aromavizet.

lepárló